Nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów, są łatwe w przygotowaniu, tanie i skuteczne. Mają jeszcze jedną zaletę: można je nakładać na każdą część ciała.
DŁONIE
Rozgnieć widelcem dojrzały banan, zmieszaj z jednym surowym żółtkiem i niewielką ilością płynnego miodu (ok. pół łyżeczki). Taką owocową miksturę nałóż na suche dłonie na ok. pół godziny, potem zmyj letnią wodą. Skórę po kremuj.
Łyżkę płynnego miodu wymieszaj z małą łyżeczką kremu (np. Nivea) lub łyżeczką oliwy z oliwek. Taką mieszanką posmaruj dłonie. Po godzinie umyj je ciepłą wodą bez mydła, potem delikatnie osusz i po kremuj.
STOPY
Świeżą, posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z listkami mięty albo rumianku (dowolna ilość). Tę ziołową mieszankę dodaj do schłodzonego twarożku (ok. sześć łyżek). Gęstą pastę nałóż na stopy na ok. 20 min. Potem zmyj ją i po kremuj stopy.
Dwa średnie ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz je i rozgnieć widelcem, dodaj surowe żółtko i dwie łyżki podgrzanego mleka. Ciepłą masę grubą warstwą nałóż na stopy i przykryj je wilgotną gazą. Zmyj okład po 20 min. Stopy po kremuj.
DEKOLT I BIUST
Zetrzyj dwa duże jabłka, dodaj cztery łyżki twarożku homogenizowanego i dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i papkę rozprowadź na skórze. Zmyj ją po 30 min, a następnie delikatnie wklep krem do biustu i dekoltu.
Ubij sztywną pianę z dwóch białek, dodaj łyżkę miodu. Składniki wymieszaj i nałóż na dekolt i biust. Z maseczką poleż ok. 30 min, potem zmyj ją ciepłą wodą, w skórę zaś delikatnie wmasuj balsam odżywczy.
TWARZ
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj dwie młode marchewki, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jedno żółtko. Wymieszaj wszystkie składniki i od razu rozprowadź maseczkę. Zmyj ją po 20 min i po kremuj twarz.
Dwie łyżki świeżego twarogu wymieszaj z jedną łyżką płynnego miodu. Tak przygotowaną papkę nałóż starannie na twarz. Zmyj ją letnią wodą po ok. 20 min. Potem delikatnie wklep krem odżywczy.
PLECY I RAMIONA
Z mieszanki ziół (ok. 25 g), takich jak rumianek, kwiat nagietka, ziele krwawnika, tymianek, sporządź napar (ok. szklanki). Ostudzony, połącz z mąką ziemniaczaną (ok. 6 łyżek), tak aby powstała gęsta pasta. Dobrze ją wymieszaj i rozprowadź na skórze. Po zmyciu maseczki wklep balsam.
Małą kostkę drożdży (ok. 10 dag) rozpuść w 1/2 litra przegotowanej, letniej wody, z wyciśniętym wcześniej sokiem z połówki cytryny. Rozprowadź tę pastę na plecach i poczekaj, aż wyschnie. Zmywając drożdże, dobrze jest wykonać delikatny masaż pleców, a następnie nawilżyć skórę balsamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz